BDAR

Jūsų asmens duomenų valdymas.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą naudoti slapukus. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Slapukų politika Privatumo politika

 


Spausdinti

Rezultatai ir statistika

Projekto 09.3.3-LMT-K-712-02-0121 "Funkcionaliųjų komponentų iš daržovių ir vaisių šalutinių perdirbimo produktų išskyrimas taikant inovatyvius biorafinavimo metodus" įgyvendinimo metu sukurta produkcija

Vykdytojas Kauno technologijos universitetas
Produkto sritis Švietimas ir mokslas
Produkto rūšys Tyrimai, studijos

Perdirbant vaisius ir daržoves susidaro dideli kiekiai šalutinių produktų kuriuose gausu biologiškai vertingų komponentų. Todėl aktualu kurti ir tobulinti technologijas leisiančias perdirbti įvairius augalinės kilmės šalutinius perdirbimo produktus į didesnės pridedamosios vertės funkcionaliuosius komponentus kuriuos būtų galima pritaikyti maisto produktų, maisto papildų ir kitų preparatų gamyboje. Projekto įgyvendinimo metu buvo tiriamos daržovių ir vaisių šalutinių perdirbimo produktų panaudojimo biologiškai aktyvių junginių išskyrimui ir gamybai perspektyvos. Siekta sukurti efektyvias biorafinavimo schemas, skirtas daržovių ir vaisių šalutinių produktų perdirbimui į vertingus funkcinius komponentus taikant tradicinius ir naujus ekstrakcijos/frakcionavimo ir fermentinio bei fizikinio apdorojimo metodus. Įgyvendinat projektą daržovių ir vaisių šalutiniai perdirbimo produktai buvo nuosekliai frakcionuojami į biologiškai vertingus komponentus kartu įvertinant jų sudėtį, savybes ir panaudojimo kaip funkcionaliųjų maisto ingredientų galimybes.

Projekto įgyvendinimo metu pasiekti tyrimų rezultatai skelbiami mokslinėje produkcijoje.

Mokslo straipsniai:

  1. R. Bobinaitė, P. Kraujalis, L. Tamkutė, D. Urbonavičienė, P. Viškelis, P. R. Venskutonis. Recovery of bioactive substances from rowanberry pomace by consecutive extraction with supercritical carbon dioxide and pressurized solvents. (Journal of Industrial and Engineering Chemistry, Volume 85, 25 May 2020, Pages 152-160.).
  2. R. Bobinaitė, Ch. Grootaert, J. Van Camp, A. Šarkinas, M. Liaudanskas, V. Žvikas, P. Viškelis, P. R.  Venskutonis. Chemical composition of the extracts isolated from the pomace of rowanberry (Sorbus aucuparia L.) (Food Research International. Volume 136, October 2020, 109310.).

Moksliniai pranešimai:

  1. R. Bobinaitė, P. R. Venskutonis, D. Urbonavičienė, P. Viškelis. Biorefining of carrot and red beetroot by-products into valuable ingredients.  (2nd international conference on Food, Bioactives and Health. September 2018, Lisbon, Portugal).
  2. R. Bobinaitė, P. R. Venskutonis, Č. Bobinas, P. Viškelis. Valorization of rowanberry pomace and evaluation of some quality characteristics of rowanberry juice. (12th Baltic Conference on Food Science and Technology "Food R&D in the Baltics and Beyond" FoodBalt 2018, Kaunas, Lithuania, 2018).
  3. R. Bobinaitė, P. R. Venskutonis, D. Urbonavičienė, P. Viškelis. Valorization of Selected Agro-industrial By-products. (2nd International Conference on the Scientific Actualities and Innovations in Horiculture. SAIH 2018. "Development and Technology". Kaunas, Lithuania, 2018).
  4. R. Bobinaitė, P. R. Venskutonis, Č. Bobinas, P. Viškelis. Valorization of rowanberry pomace and evaluation of some quality characteristics of rowanberry juice. (12th Baltic Conference on Food Science and Technology "Food R&D in the Baltics and Beyond", Kaunas, Lithuania, 2018).
  5. R. Bobinaitė, P. Viškelis, Č. Bobinas, P. R. Venskutonis. Recovery of high-addedvalue fractions from beetroot and carrot provcessing by-products" (13th Baltic Conference on Food Science and Technology. "FOOD, NUTRITION. WELL-BEING." and NEEFOOD 2019. 5th North and East European Congress on Food. Jelgava, Latvia, 2019).
  6. R. Bobinaitė, C. Grootaert, J. Van Camp, P. Viškelis, P. R. Venskutonis. Valorization of carrot pomace by the consecutive supercritical carbon dioxide and pressurized liquid extraction. (Chrononutririon: Current evidence from animal to obsevational and interventional studies on the association between eating time, calory intake and obesity. 9th annual meeting of Belgian Nutrition Society. 2019, Brussels, Belgium).