BDAR

Jūsų asmens duomenų valdymas.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą naudoti slapukus. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Slapukų politika Privatumo politika

 


Spausdinti

Finansavimas

Elektrinių laukų sukeliamo bakterijų augimo skatinamojo poveikio įvertinimas startinėje jogurtą gaminančių bakterijų kultūroje

Nr. 09.3.3-LMT-K-712-22-0265

Paraiškos būsena:
Baigtas įgyvendinti
Vykdytojas Vytauto Didžiojo universitetas
Savivaldybė
Priemonė MOKSLININKŲ, KITŲ TYRĖJŲ, STUDENTŲ MOKSLINĖS KOMPETENCIJOS UGDYMAS PER PRAKTINĘ MOKSLINĘ VEIKLĄ
Prioritetas 9 PRIORITETAS. Visuomenės švietimas ir žmogiškųjų išteklių potencialo didinimas
Kvietimo kodas 09.3.3-LMT-K-712-22

Fermentuoti pieno produktai atsirado dėl poreikio prailginti maisto produktų galiojimo laiką (Tamime, A.Y. ir Robisons, 2007). Vienas tokių produktų yra jogurtas. Per paskutinius 20 metų susidomėjimas jogurtais padidėjo, dėl parodytų šio produkto teigiamų savybių žmogaus organizmui (probiotinės kultūros papildytos kitomis bioaktyviomis molekulėmis). Jogurto gaminimas yra susijęs su bakterijų, esančių startinėje kultūroje augimu. Bakterijų, esančių startinėje kultūroje augimo metu pieno pH sumažėja (vyksta rūgštėjimas) (Chandan, R.C. 2006). Tokiomis sąlygomis baltymas kazeinas pasiekia savo izoelektrinį tašką, kas sukelia šio baltymo agregavimą (Shaker ir kt. 2000, Soukoulis ir kt. 2007). Tokiu būdu sukeliamas jogurto tirštėjimas. Taigi efektyviam jogurto pagaminimui reikalingas kuo greitesnis pH pokytis. Augimas prasideda latentine (LAG) augimo faze kuri perauga į logaritmine (LOG) fazę kol pasiekiama stacionarioji fazė. Jogurto industrijoje latentinė fazė turi būti kiek įmanoma labiau sumažinta, dėl greitesnio pH pokyčio ir iš to sekančių geresnių jogurto savybių (Panagiotis et. al. 2020). Dėl šios priežasties ieškoma būdų, kaip sumažinti startinės kultūros latentinę fazę. Paskutinio dešimtmečio publikuotų straipsnių duomenimis, elektriniais laukais veikiamos bakterijos gali padidinti augimo greitį (Mattar et al. 2014, 2015). Dėl to šio projekto tikslas yra: Įvertinti elektrinių laukų sukeliamą bakterijų augimo skatinamąjį poveikį startinėje jogurtą gaminančių bakterijų kultūroje.Šiam tikslui įgyvendinti iškeltas uždavinys: įvertinti elektrinių laukų bakterijų augimo skatinamąjį poveikį startinėje jogurtą gaminančių bakterijų kultūroje


Paraiškų informacija

Paraiškos gavimo data: 2020-08-03
Nr. Vertinimo kriterijus Finansavimo statusas Vertinimo balas
1. Tinkamumo vertinimas Taip (2020-10-08)
2. Naudos ir kokybės vertinimas Taip (2020-10-08) 58.00
Paraiškoje nurodyta projekto vertė: 2 991,49 Eur
Prašoma finansavimo suma: 2 991,49 Eur

Sutarties informacija

Projekto veiklų įgyvendinimo pabaiga: 2021-04-30
Sutarties pasirašymo diena: 2020-11-03
Sutarties galiojimo pabaiga: 2021-06-15
Projekto išlaidų suma, Eur Finansavimas, Eur Apmokėta išlaidų suma, Eur Išmokėtas finansavimas, Eur
2 991,49 2 991,49 2 988,19 2 988,19

Stebėsenos rodiklių pasiekimai

Eilės numeris Stebėsenos rodiklio pavadinimas Matavimo vienetas Siektina reikšmė pasirašytose projektų sutartyse Pasiekta reikšmė
1 Tyrėjai, kurie dalyvavo ESF veiklose, skirtose mokytis pagal neformaliojo švietimo programas Skaičius 1.00 1.00

Paskutinė atnaujinimo data: 2025-01-25 07:54

Susiję įrašai