Paraiškos būsena:
Baigtas įgyvendinti
Vykdytojas |
UAB ROfin |
Savivaldybė |
|
Priemonė |
INOČEKIAI
|
Prioritetas
|
1 PRIORITETAS. Mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų skatinimas
|
Kvietimo kodas |
01.2.1-MITA-T-851-02
|
Rinkoje yra didžiulė įvairių, tačiau fiziologiniu, mitybos bei sveikatinimo požiūriu dažnai menkaverčių, gėrimų pasiūla. Tačiau vartotojai kuo toliau, tuo labiau ieško sveikų, biologiškai vertingų ir pageidautina turinčių sveikatinamąjį poveikį produktų. Siekiant kurti funkcionaliuosius, sveikatinančius, turinčius probiotikų, gėrimus ar aplamai maisto produktus moksliniu ir MTEP rezultatų galimo komercializavimo požiūriu vertinga Medusomyces gisevii , t.y. tam tikrų rūšių bakterijų ir osmofilinių mielių, simbiotinė kultūra. Rinkoje yra arbatų gėrimai, fermentuoti šia simbiotine kultūra ir pavadinti kombucha (angl. kombucha). Pasaulyje tokios arbatos, turinčios sveikatinamąjį poveikį, yra populiarios, populiarėja jos ir Lietuvoje. Tokios arbatos turi įvairių biologiškai vertingų medžiagų, kaip vitaminų C, B1, B2, B3, B6, B12, folio rūgšties, organinių rūgščių (acto, pieno, obuolių, gliukurono, ir kt.) bei kitų probiotikų, antimikrobiškai ir antioksidantiškai aktyvių junginių. Epizodiniai tyrimai pasaulyje atliekami, tačiau jie liečia tik fermentuotas arbatas, kombucha arbatos gėrimus. Pagrindinis fermentuotos arbatos kombucha komponentas yra arbata, saldinta 5-15% cukrumi, fermentuojama motinine simbiotine kultūra aerobinėmis sąlygomis 20-30 °C temperatūroje. Vykdant šį projektą planuojama visapusiškai ištirti fermentacijos Medusomyces gisevii simbiotine kultūra procesą tikslu kurti pramoninę naujų funkcionaliųjų produktų gamybos technologiją. Planuojama fermentuoti įvairių rūšių vaisių ir daržovių produktus, vaistinius ir aromatinius augalus. Jeigu tradicinėje kombucha arbatos gamyboje dedama 5-15 proc. cukraus, tai mūsų tyrimuose ir kuriamoje technologijoje pridėtinis cukrus nebūtų dedamas. Vaisių ir daržovių produktų fermentacijos proceso tyrimuose planuojama optimizuoti fermentacijos parametrus, tokius kaip temperatūra, pH, tirpių sausųjų medžiagų kiekis, laikas, naudojant atsako paviršiaus metodologiją.
Paraiškų informacija
Paraiškos gavimo data:
2019-08-22
Nr. Vertinimo kriterijus |
Finansavimo statusas |
Vertinimo balas |
1. Tinkamumo vertinimas
|
Taip
|
|
2. Naudos ir kokybės vertinimas
|
|
|
Paraiškoje nurodyta projekto vertė:
46 826,00 Eur
Prašoma finansavimo suma:
32 778,20 Eur
Sutarties informacija
Projekto veiklų įgyvendinimo pradžia:
2019-11-04
Projekto veiklų įgyvendinimo pabaiga:
2021-01-31
Sutarties pasirašymo diena:
2019-11-22
Sutarties galiojimo pabaiga:
2021-06-07
Projekto išlaidų suma, Eur |
Finansavimas, Eur |
Apmokėta išlaidų suma, Eur
|
Išmokėtas finansavimas, Eur
|
46 826,00
|
32 778,20
|
46 826,00
|
32 778,20
|
Stebėsenos rodiklių pasiekimai
Eilės numeris |
Stebėsenos rodiklio pavadinimas |
Matavimo vienetas |
Siektina reikšmė pasirašytose projektų sutartyse |
Pasiekta reikšmė |
1
|
Subsidijas gaunančių įmonių skaičius
|
Įmonės
|
1.00
|
1.00
|
Statistika
|
2
|
Investicijas gavusių įmonių išlaidos MTEP veikloms
|
Eur
|
5000.00
|
0.00
|
Statistika
|
3
|
Įmonių, bendradarbiaujančių su tyrimų institucijomis, skaičius
|
Įmonės
|
1.00
|
1.00
|
Statistika
|
4
|
Privačios investicijos, atitinkančios viešąją paramą inovacijoms arba MTEP projektams
|
Eur
|
14047.80
|
14047.80
|
Statistika
|
Paskutinė atnaujinimo data: 2025-02-16 07:51