BDAR

Jūsų asmens duomenų valdymas.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą naudoti slapukus. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Slapukų politika Privatumo politika

 


Spausdinti

Finansavimas

Inovatyvių fermentų imobilizacijos technologijų kūrimas, pritaikant transglutaminazes

Nr. 09.3.3-LMT-K-712-22-0036

Paraiškos būsena:
Nesudaryta sutartis
Vykdytojas Vilniaus universitetas
Savivaldybė
Priemonė MOKSLININKŲ, KITŲ TYRĖJŲ, STUDENTŲ MOKSLINĖS KOMPETENCIJOS UGDYMAS PER PRAKTINĘ MOKSLINĘ VEIKLĄ
Prioritetas 9 PRIORITETAS. Visuomenės švietimas ir žmogiškųjų išteklių potencialo didinimas
Kvietimo kodas 09.3.3-LMT-K-712-22

Dabartiniu metu sparčiai diegiant žiedinės ekonomikos principus, didėja dėmesys biokatalizės taikymui įvairiose technologijose, t.y. fermentų kaip katalizatorių panaudojimui cheminėse reakcijose. Reakcijoms katalizuoti yra naudojami fermentų tirpalai, kurie gali būti panaudojami tik vienam reakcijos ciklui. Toks fermentų panaudojimas nėra ekonomiškas, todėl biokatalizinių sistemų efektyvumui didinti fermentai yra imobilizuojami. Pagrinde yra dvi fermentų imobilizavimo grupės – imobilizacija su nešikliu ir be nešiklio. Ekonomiškesnė yra pastaroji, tačiau tokiu būdu imobilizuoti fermentai neišsprendžia iššūkių susijusių su šių darinių mechaniniu stabilumu reakcijos metu ir atsparumu proteolizei. Šiuo tyrimu norime praplėsti žinias apie imobilizacijos būdus, sukuriant ir pasiūlant dar vieną imobilizacijos be nešiklio būdą, kuris išspręstų atsparumo proteolizei problemą. Transglutaminazė priklauso fermentų grupei, žinomai kaip amino aciltransferazės, kurios katalizuoja nuo kalcio priklausančio acilo grupės perdavimo reakciją tarp glutamino liekanos (acilo donoro) ir lizino liekanos (acilo akceptorius), susidarant intermolekuliniams e-(gama-glutamilo) lizino kryžminiams ryšiams, t.y izopeptidinėms jungtims, kurios yra ypač atsparios proteolitinei hidrolizei. Dabar, maisto pramonėje yra išnaudojamas šio fermento gebėjimas katalizuoti baltyminės kilmės šaltinių (išrūgos, sojos, kviečių baltymai, kazeinas, etc.) molekulių susiuvimą įvairių maisto produktų gamyboje. Taigi, ši katalizinė transglutaminazės ypatybė ir bus pritaikoma fermento lipazės imobilizavimui.


Paraiškų informacija

Paraiškos gavimo data: 2020-07-24
Nr. Vertinimo kriterijus Finansavimo statusas Vertinimo balas
1. Tinkamumo vertinimas Taip (2020-10-08)
2. Naudos ir kokybės vertinimas Taip (2020-10-08) 35.00
Paraiškoje nurodyta projekto vertė: 2 999,54 Eur
Prašoma finansavimo suma: 2 999,54 Eur

Sutarties informacija

Projekto išlaidų suma, Eur Finansavimas, Eur Apmokėta išlaidų suma, Eur Išmokėtas finansavimas, Eur
0,00

Susiję įrašai