Paraiškos būsena:
Baigtas įgyvendinti
Vykdytojas |
Kauno technologijos universitetas |
Savivaldybė |
Kauno miesto |
Priemonė |
|
Prioritetas
|
|
Kvietimo kodas |
01.2.2-LMT-K-718-01
|
Bus kuriamos uogų išspaudų (braškių, vyšnių, aviečių, juodųjų serbentų, aronijų, mėlynių, spanguolių, bruknių, gervuogių) integruoto biorafinavimo technologijos, jas taikant bus pagamintos bei išsamiai įvertintos vertingos funkcinės medžiagos maistui. Jų išskyrimui bus taikomi inovatyvūs aukšto slėgio ekstrakcijos bei fermentinio apdorojimo metodai. Bus sukurtos 4 tipų funkcinės medžiagos: (1) lipofiliška, (2) polifenolių, (3) tirpių oligosacharidų ir (4) netirpių skaidulinių medžiagų/baltymų. Jų patvarumui technologinių procesų, laikymo ir vartojimo metu padidinti, kol jos bus atpalaiduojamos tam tikroje vartotojo virškinamojo trakto vietoje, užtikrinant geresnį jų biopasisavinamumą ir efektyvumą, jos bus įkapsuliuojamos parenkant tinkamas matricas ir technologijas. Bus įvertintos gautų fitoingredientų antioksidacinės savybės bei antimikrobinis aktyvumas; sudėtis bus ištirta chromatografiniais, spektroskopiniais ir kitais metodais. Atrinktos neįkapsuliuotos ir įkapsuliuotos medžiagos bus išbandomos maisto produktuose jų saugai ir mitybinei vertei pagerinti (praturtinti bioaktyviais junginiais, padidinti antioksidacinį potencialą). Bus parinktos efektyvios ir organoleptiškai priimtinos fitoingredientų koncentracijos maisto gaminiuose, nustatytas jų poveikis kokybės rodikliams, juslinėms savybėms ir oksidaciniam bei mikrobiologiniam stabilumui. Imituojant maisto virškinimą in vitro, bus tiriama funkcinių medžiagų įtaka antioksidaciniam potencialui, nustatomas veikliųjų medžiagų išsiskyrimas į tirpią frakciją bei galimi pokyčiai, preliminariai įvertinant jų absorbcijos žarnyne galimybes. Atrinkti fitoingredientai ir maisto gaminių ekstraktai, susidarantys in vitro virškinimo metu, bus tiriami kolorektalinio naviko ląstelių kultūroje siekiant preliminariai įvertinti galimą teigiamą įtaką sumažinant vėžinių susirgimų rizikas. Bus sukurtos funkcinių medžiagų bei jų taikymo maisto produktuose bei maisto papilduose gamybos technologijos, pagaminti gaminių prototipai.
Paraiškų informacija
Paraiškos gavimo data:
2017-06-30
Nr. Vertinimo kriterijus |
Finansavimo statusas |
Vertinimo balas |
1. Tinkamumo vertinimas
|
Taip
(2017-11-20)
|
|
2. Naudos ir kokybės vertinimas
|
Taip
(2017-11-20)
|
84.00
|
Paraiškoje nurodyta projekto vertė:
856 185,18 Eur
Prašoma finansavimo suma:
697 790,93 Eur
Sutarties informacija
Projekto veiklų įgyvendinimo pabaiga:
2022-05-31
Sutarties pasirašymo diena:
2017-12-20
Sutarties galiojimo pabaiga:
2022-08-30
Projekto išlaidų suma, Eur |
Finansavimas, Eur |
Apmokėta išlaidų suma, Eur
|
Išmokėtas finansavimas, Eur
|
856 185,18
|
697 790,93
|
842 909,49
|
686 972,79
|
Stebėsenos rodiklių pasiekimai
Eilės numeris |
Stebėsenos rodiklio pavadinimas |
Matavimo vienetas |
Siektina reikšmė pasirašytose projektų sutartyse |
Pasiekta reikšmė |
1
|
Įgyvendinti MTEP projektai
|
Skaičius
|
1.00
|
1.00
|
Statistika
|
2
|
Investicijas gavusių mokslo ir studijų institucijų pateiktos patentų paraiškos
|
Skaičius
|
1.00
|
1.00
|
Statistika
|
Paskutinė atnaujinimo data: 2025-03-21 07:50