BDAR

Jūsų asmens duomenų valdymas.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą naudoti slapukus. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Slapukų politika Privatumo politika

 


Spausdinti

Finansavimas

Senyvo amžiaus žmonių su rijimo sutrikimais mitybai pritaikyto maisto produkto sukūrimas ir charakterizavimas

Nr. 09.3.3-LMT-K-712-23-0050

Paraiškos būsena:
Baigtas įgyvendinti
Vykdytojas Kauno technologijos universitetas
Savivaldybė
Priemonė MOKSLININKŲ, KITŲ TYRĖJŲ, STUDENTŲ MOKSLINĖS KOMPETENCIJOS UGDYMAS PER PRAKTINĘ MOKSLINĘ VEIKLĄ
Prioritetas 9 PRIORITETAS. Visuomenės švietimas ir žmogiškųjų išteklių potencialo didinimas
Kvietimo kodas 09.3.3-LMT-K-712-23

Visame pasaulyje sparčiai didėja vyresnio amžiaus (>65 m.) žmonių kiekis. Senstant atsirandančios fizinės ir psichologinės problemos lemia valgymo sutrikimų ir netinkamos mitybos atsiradimą. Netinkama mityba siejama su raumenų funkcijos sutrikimu, kaulų masės sumažėjimu, imuninės sistemos disfunkcija, bei sumažėjusia kognityvine funkcija. Tam, kad pagerinti vyresnių žmonių gyvenimo kokybę būtina sukurti jų poreikius atitinkančius maisto produktus, kuriems keliama labai daug reikalavimų. Šiuose produktuose turi būti pakankamas baltymų, nepakeičiamųjų mikronutrientų kiekis, struktūra turi būti keičiama taip, kad jis būtų paruoštas lengvai nuryti nenaudojant papildomos kramtymo jėgos ir kiek įmanoma sumažinant kramtymo ciklų skaičių.Taip pat maisto produktas turi būti noriai valgomas. Nepilnavertės, rijimo sutrikimą turinčių senyvo amžiaus žmonių mitybos problemos sprendimas gali būti modifikuotos maistinės vertės ir struktūros maisto produktai, paremti – bigelių struktūros formavimo principais. Bigeliai - unikalios struktūros bioskaidžios ir netoksiškos sistemos, sudarytos iš dviejų nesimaišančių struktūrizuotų, lipofilinės (oleogelio) ir hidrofilinės (hidrogelio), fazių. Moksliniai tyrimai, atliekami šio projekto metu, padėtų išspręsti labai aktualią problemą. Pritaikant inovatyvią dviejų fazių gelinimo technologiją bus sukurtas analogų rinkoje neturintis stabilios struktūros, lengvai ryjamas maisto produktas, kurio maistinė ir energinė vertė atitiktų vyresnio amžiaus žmonių mitybos rekomendacijas.


Paraiškų informacija

Paraiškos gavimo data: 2021-01-27
Nr. Vertinimo kriterijus Finansavimo statusas Vertinimo balas
1. Tinkamumo vertinimas Taip (2021-05-04)
2. Naudos ir kokybės vertinimas Taip (2021-05-04) 94.00
Paraiškoje nurodyta projekto vertė: 63 680,40 Eur
Prašoma finansavimo suma: 63 680,40 Eur

Sutarties informacija

Projekto veiklų įgyvendinimo pabaiga: 2023-06-30
Sutarties pasirašymo diena: 2021-07-01
Sutarties galiojimo pabaiga: 2023-11-27
Projekto išlaidų suma, Eur Finansavimas, Eur Apmokėta išlaidų suma, Eur Išmokėtas finansavimas, Eur
63 680,40 63 680,40 63 680,36 63 680,36

Stebėsenos rodiklių pasiekimai

Eilės numeris Stebėsenos rodiklio pavadinimas Matavimo vienetas Siektina reikšmė pasirašytose projektų sutartyse Pasiekta reikšmė
1 Įgyvendinti MTEP projektai Skaičius 1.00 1.00
2 Į užsienį panaudojant ESF investicijas tobulinti profesinių žinių išvykę tyrėjai Skaičius 1.00 1.00
3 Tyrėjai, kurie dalyvavo ESF veiklose, skirtose mokytis pagal neformaliojo švietimo programas Skaičius 1.00 1.00

Paskutinė atnaujinimo data: 2025-05-23 07:51

Susiję įrašai